Kókusztorta

Egy kedves szomszédunk és a fia nagy szívességet tett nekünk, ezért hálából sütöttem nekik ezt a tortát.

hozzávalók:
(a felsorolt mennyiségek egy ötlapos sütihez, vagy egy nagyobb és egy kisebb tortához elegendőek)
a piskótához:
38 dkg liszt
15 dkg cukor
350 ml (növényi) tej
2 cs sütőpor
1 cs van.cukor
9 ek olaj

pár ek lekvár (barack- vagy eperlekvárral a legjobb)

krém:
5,5 ek liszt
7 dl (növényi) tej
8 dkg kókuszvaj
15 dkg porcukor
1 cs van.cukor
10 dkg kókuszreszelék

elkészítés:
A piskóta hozzávalóit csomómentesre keverjük és két részletben egy 18 cm-es tortaformában kisütjük.
A tortaformát, ha nem teflonos, kikenjük kókuszvajjal és jól meglisztezzük, hogy a kész tészta szépen kijöjjön belőle.


A tésztát hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kettévágjuk (vagy ha nagyon vastag, három részbe) és a lapokat sütőbe toljuk pár percre, hogy kicsit száradjanak (picit nyirkosnak találtam). Aztán pedig ismét hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, a lapokat külön-külön zacskóba téve mélyhűtőbe tesszük kb 15 percre - ez azért jó, mert a kókuszvajas krém könnyebben bevonja a tésztát, nem olvad le.
(Tudom, hogy kicsit bonyolult a folyamat, de a tökéletességre törekedtem, főleg, hogy ajándékba szántam.)


E hosszú folyamat közben elkészítjük a krémet: A lisztet és a tejet összefőzzük, míg olyan állaga lesz, mint egy pudingnak. Hagyjuk hűlni. Ha langyos, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és kikeverjük.


Ha elkészült a piskóta és a krém is, összeállítjuk a tortánkat. Az alsó lapot megkenjük egy vékony rétegben krémmel, és arra egy villa segítségével rákenjük a lekvárt. (A villa hegyével, óvatosan kenjük, akkor szép egyenletes lesz.)


Ráhelyezzük a második lapot. Arra kókuszos krém kerül, majd befedjük a harmadik lappal.(Szintén villával egyengettem el a krémet.)


Végül az egész tortát bevonjuk a krémmel, és jöhet a díszítés. (Ha rácsra tesszük a sütit, akkor a krém nyugodtan folyhat az oldalán - utólag összekanalazzuk.)
 

A tetejét leszórhatjuk még kókuszreszelékkel, vagy készíthetünk egy csokis (karobos) mázat is. Én a felirathoz fél evőkanálnyi kókuszvajat, 1 kk karobot és 1 ek porcukrot kevertem össze, egy nylon zacskóba töltöttem, a végét kivágtam, és elkészítettem a feliratot. De vigyázni kell, mert a kókuszvaj 25°C fölött olvadni kezd, így a mázat le kell hűteni, mielőtt használjuk, vagy talán tanácsosabb másféle zsiradékkal helyettesíteni.
 

A kimaradt 2 piskótalapból és krémből pedig magunknak állítottam össze egy kisebb tortát. :)

Tipp: a piskóta le is fagyasztható, így ha kell, csak előkapjuk a fagyasztóból, sütőben megszárítjuk, kihűtjük, és már dolgozhatunk is vele.

Megjegyzések

  1. Csodásan néz ki ez a torta, kedvet kaptam az elkészítéséhez! Remélem,hogy sikerül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan sikerülni fog, mert nem nehéz elkészíteni. Jó étvágyat hozzá! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések