Az egészségvédő életmód alapelvei

Ha szeretnénk egészségesek lenni, illetve azok maradni, az itt felsorolt nyolc területre érdemes odafigyelnünk. Ha ezeket az egyszerű elveket betartjuk, egy jobb és boldogabb élet részesei lehetünk.
Lássuk, mik is ezek.

1. Táplálkozás
2. Levegő
3. Víz
4. Napfény
5. Testmozgás
6. Pihenés
7. Mértékletesség
8. Lelki nyugalom
 

1. Táplálkozás
A helyes táplálkozás magában foglalja a ételek megfelelő minőségét és mennyiségét. Az elmúlt évek tapasztalata alapján javasolható az összes zsiradék- és fehérjebevitel csökkentése, emellett az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag hüvelyesek, diófélék, teljes őrlésű gabonák, zöldség és gyümölcsfélék nagyobb arányú beépítése az étrendbe.


2. Levegő
A szervezet oxigénellátottsága szempontjából lényeges a helyes légzéstechnika (ún. hasi légzés) elsajátítása, valamint a zárt helyiségek rendszeres szellőztetése. A szervezet részleges oxigénhiánya fáradékonysághoz, fejfájáshoz, türelmetlen, nem egyszer agresszív magatartáshoz vezethet.

3. Víz
A víz belső használata során hangsúlyt kell helyezni a megfelelő mennyiségű (1,5-2 l) folyadék elfogyasztására, a szomjúságérzést nem szabad megvárni. A vízfogyasztást nem célszerű az étkezéssel egyidőben beiktatni - emésztést lassító hatása miatt, hanem étkezés előtt fél órával célszerű 1-2 pohárral inni. A víz külső alkalmazásakor (pl. váltóvizes fürdő) javul a vérkeringés és az immunrendszeri működés.


4. Napfény
Szerepe van a D-vitamin és bizonyos antidepresszáns hatású anyagok termelésében. Immunerősítő, fertőtlenítő hatása is van a napfénynek. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolható évszaktól függetlenül.

 



 5. Testmozgás
Rendszeres (hetente legalább 3), intenzív, dinamikus mozgás ajánlható. Ilyenek az úszás, kocogás, kerékpározás, torna. Testmozgás hatására erősödik a szívizom, tágul a tüdő, javul a belső szervek és a csontok vérellátása. Mindemellett a termelődő endorphin hormon fájdalomcsillapító, nyugtató hatása révén segíti a lelki nyugalom megtartását.


6. Pihenés
A szellemi és fizikai regeneráció időszaka. A pihenésszükséglet a kor előrehaladtával csökken, felnőttek esetén átlagosan 7 óra. Fontos betegségmegelőző anyagok termelődnek éjszaka a szervezetben, különösen az éjfél előtti időszakban. Aktivitásunkat a pihenés ideje és minősége nagyban meghatározza.
7. Mértékletesség
A fogalom ténylegesen a szervezet számára káros élelmek
mellőzését, emellett a hasznos és építő élelmekkel való mértékletes élést jelenti. A mértékletesség a táplálkozáson kívül az élet más területeire is kiterjed - pl. munka, sport, pihenés, stb.

 
  
8. Lelki nyugalom
Megfelelő szemléletmódot, problémakezelést foglal magában. Hatással van a családi életre, baráti és munkahelyi kapcsolatokra. Segíthető egyes, korábban említett alapelvek következetes alkalmazásával (Pl. víz, testmozgás, pihenés, stb.), emellett a szociális környezet, olvasmányok stb. megválasztásával is.





Forrás: http://www.ujeletmod.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések