Kölesgombóc

Hihetetlen, de igaz: Nagyon hasonlít ez a gombóc a túrógombóchoz. :)
Érdemes kipróbálni.

hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl köles (előző este beáztatva)
3 bögre növényi tej
1 tk só
10 dkg cukor
5 ek búzadara
1 ek kókuszvaj
2 citrom leve
zsemlemorzsa a forgatáshoz

elkészítés:
A köles áztatólevét leöntjük, átmossuk, majd feltesszük főni a tejjel, cukorral, sóval együtt. Ha már majdnem teljesen megpuhult (nem baj, ha még van egy kis leve), hozzáadjuk a búzadarát és a kókuszvajat. (A búzadara felszívja a maradék levet.) Összerottyantjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a zsemlemorzsát (kb 5 dkg-nyit) száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha a köles meghűlt annyira, hogy tudjuk formázni, hozzáadjuk még a citromlevet. Ekkor feltétlenül kóstoljuk meg, mert akkor lesz igazán túrós íze, ha elég citromlé van benne. Majd vizes kézzel szép gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Tálalhatjuk porcukorral, karobbal és porcukorral, lekvárral......

Tipp: Gluténmentes diétán lévők a búzadara helyett használhatnak kukoricadarát. Próbáltam azzal is, és ugyanolyan finom.


Eredeti recept itt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések