Pesto

A pesto (ejtsd: pesztó) egy olasz szószféleség, aminek felhasználása végtelen lehetőségeket nyújt, de az biztos, hogy tálalják kenyérre kenve előételként, illetve kedvenc ételükkel, tésztával összekeverve is. :) Ennek is rengeteg változata van, mindenki saját ízlése szerint fűszerezheti, illetve különféle magvakkal, paradicsommal vagy anélkül is kipróbálhatjuk. Azt hallottam, a boltokban készen is kapható, de szerintem otthon is bátran elkészíthetjük, hiszen "nem lehet elrontani". :)
Ja, az eredeti fenyőmaggal készül, de mivel az nálunk aranyárban van, én "itthoni" magvakat használtam.



hozzávalók: 2 főre
5 szem dió
1 tk szezámmag
1 nagy ek napraforgó
3-4 szár bazsalikom
1 cm-es szelet tofu
3 tk olivaolaj
fél gerezd fokhagyma
(ha a tofu nem elég sós, csipet só)

elkészítés:
 
Egy kávédarálóban összedaráljuk a diót, szezámmagot és a napraforgót. 






A bazsalikomszárakon lévő leveleket letépkedjük, megmossuk, majd apróra vágjuk.








A tofut kicsi darabokra vagdossuk. A fokhagymát összezúzzuk/lereszeljük.








Ezután összekeverjük az összes hozzávalót, és egy kanállal a még darabos tofut is szétnyomkodjuk. (Akinek van mozsara, összetörheti abban is - hagyományosan is így készítik.)







Szendvicskrémként

Tésztaszószként
Vigyázat, kissé tömény, elég belőle kisebb mennyiség is! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések