Citromtorta

Mivel "össznépi" családi szülinapi összejövetelt tartottunk, ismét tortát sütöttem. Tudom, tudom, még mindig nem elég az édességből... Azért hátha van, aki szeretne mostanában ilyesmit sütni. :) Íme a recept:




hozzávalók: 18 cm-es tortaformához
tészta:
230 g liszt
90 g cukor
210 ml növényi tej
1,5 cs sütőpor
5,5 ek olaj/kókuszvaj
csipet só

krém:
fél liter növényi tej
4 ek (rizs)liszt
3 ek keményítő
8-10 dkg porcukor
1 lime leve+héja
1 citrom leve
(ízlés szerint még citromlé - én olyan fél-1 decinyit tettem bele)
7-8 dkg kókuszvaj

díszítés:
1 lime

elkészítés:
A piskóta hozzávalóit csomómentesre keverjük és olajozott-lisztezett formában 200°-on kb 20 perc alatt kisütjük. Közben elkészítjük a krémet: A tejből és lisztből pudingot főzünk: még hidegen csomómentesre keverjük őket, majd folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik és felforr. Én ezután, mikor már kicsit hűlt, tettem bele a citrom és a lime levét, és még pluszba citromlevet, illetve a lime héját is belereszeltem. És ugyanekkor került bele a porcukor és a kókuszvaj is. Ezzel annyi volt a baj, hogy a citromlé miatt eléggé felhígult a krém, ezért tettem még hozzá keményítőt, és kicsit újra össze kellett főznöm. Ezért legközelebb megpróbálnám a liszt és tej összefőzésekor beletenni a citromlevet is.*
Tehát miután a krém már eléggé sűrű, lehűtjük. A piskótát szintén, majd ha már nem meleg, vízszintesen három részre vágjuk. A lapokat megtöltjük a krémmel, és a tortát is bevonjuk vele. Lime-vagy citromkarikákkal díszíthetjük.



*Megjegyzés: Ha kevesebb citromlevet tennénk a krémbe, remélhetőleg nem járnánk így, bár talán nem lenne elég intenzív az íze...
Viszont nem tudom, hogy nem keseredne-e meg, ha a főzéskor rögtön beletenném a citromlevet, és úgy főzném össze. Ha van ezzel valakinek tapasztalata, szívesen meghallgatnám. :)

Megjegyzések

  1. Szia Kitti! En most fedeztem fel a blogodat, miutan megneztem, ki iratkozott fel az enyemre az utobbi idoben. Ugyes vagy, es inycsiklando eteleket sutsz-fozol. :-) A tortak kulonosen megihletnek, nalunk is tegnap ossznepi szulinapozas volt; a 2012-es orszag tortajat (makos-almas) sutottem, de a legkozelebbire a citromtortadat vagy a karamelleset fogom, mert nagyon-nagyon jol neznek ki :-) Tovabbi jo sutes-fozest!

    VálaszTörlés
  2. Szia Magdi!
    Nagyon örültem a soraidnak! Én a Te írásaidat már jóideje figyelemmel kísérem, a Te blogod volt az első, amit elkezdtem olvasni - és innen jött az ötlet, hogy én is belekezdjek. Jól néz ki az almás máktorta, szívesen megnézném, a Tied hogy sikerült. :)
    Remélem, az én tortáim is tetszeni fognak - nemcsak kinézetre, hanem ízre is. Várom a további bejegyzéseket!:)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos a mak-almatortarol foto nem keszult (pedig 2-3 hete sogornom szuletesnapjara is ez keszult, ill. most, testveremere is), mert egyik alkalommal sem volt idonk talalas elott lefotozni, azutan pedig kb.5 percen belul elfogyott. Nagyon finom volt; majd kis adagban megsutom magunknak es "referalok" a blogon :-) Szep napot nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, várom :)
      További szép hetet Nektek is!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések