Házi kenyér

Elöljáróban annyit, hogy ez bizony nem olyan kenyér, mint az, amit a boltban "Házi kenyér" néven árulnak. (Egyáltalán árulnak ilyet, vagy csak "Házi jellegű kenyeret"? Mindegy is...)

Nagyon fontos, hogy egy olyan étel, mint a kenyér, ami gyakran kerül az asztalunkra, jó minőségű legyen. Az olyan kenyér, ami nem kovásszal, hanem mindenféle térfogatnövelő-szerekkel készül, illetve nem (csak) búzából sütik, hanem lisztjavító-szerekkel érik el a kívánt méretet és ízt, nem lehet egészséges a számunkra. Mindennapi táplálkozásra legalábbis.
Ezért írom le, mi hogyan sütjük mindennapi kenyerünket. :)

hozzávalók:
fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
fél kg sima liszt
egy marék rozs-árpa-vagy tönkölyliszt (ami van otthon)
egy marék köles, hajdina vagy zabpehely megfőzve kásának (vagy mindegyikből egy kevés, de összesen ne legyen több egy maréknál)
4-5 dl langyos víz
1 csapott ek só
kovász 2 dl langyos-meleg vízből és egy fél élesztőből

elkészítés:

1. A kovászt készítjük el legelőbb: az élesztőt felöntjük a vízzel, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk - folyjon, de legyen sűrű. Sűrűn folyó. :)
Hagyjuk dolgozni legalább 2 óráig langyos helyen (min. 20°C). Tehetünk hozzá egy kevés cukrot is, hogy gyorsabban haladjunk, de el is hagyható.



2. Ha a kovász kész, a liszteket egy tálba rakjuk, és hozzáöntjük a víz nagy részét (egy kicsit hagyunk ki, nehogy túl híg legyen a tészta), sózzuk.

3. Kanállal összekeverjük, hogy a víz nagyjából eloszoljon, majd --->

4. majd kézzel elkezdjük dagasztani. A szerencsésebbek helyett ezt a műveletet megcsinálja a kenyérsütő gép, vagy a férjük. :) (Én a szerencsésebbek közé tartozom, a férjem szokott segíteni.) Ha túl híg lenne, teszünk hozzá lisztet, ha túl száraz, kemény, teszünk hozzá vizet.


5. Kb 5-10 perc múlva, ha jól összeállt, fél órára hagyjuk pihenni (mi pedig kipihenjük a dagasztás fáradalmait).










6. Ha letelt a fél óra, újradagasztjuk, és cipó(ka)t formázunk belőle.










7. Lisztezett tepsibe rakjuk a bucikat, és a tetejüket bevagdossuk. (Ne hosszában, mert a vágások irányában fog a kenyér megkelni.)





8. Langyos helyen/a sütőben max.40°C-on 30-60 percig kelesztjük. Nem szabad túlkeleszteni: ha elkezd "szétfolyni", kezdjük el a sütést.

9. Sütés előtt a kenyerek tetejét kenőecsettel vagy vizes kézzel kenjük be, de ne folyjon a kenyerek alá a víz, mert akkor leragadnak.






10. 190°C-on 45-50 perc alatt megsütjük (minél nagyobb a kenyér, annál több idő kell, hogy átsüljön). Akkor jó, ha az oldaluk már nem puha, és az aljuk szép barna.

Megjegyzések

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Hátha érdekel mást is - a kovászhoz minimum 2 óra kell, de nálunk előfordult már az is, hogy este készítettük el és egész éjjel érett. :) Másnap reggel használtuk.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések