Karamelltorta

Igen, tudom, ez nem éppen egy reform édesség. Dehát nem mindennap ünnepel az ember születésnapot, nem igaz? :)
Karamellt még sosem készítettem, és ahogy megnéztem a krém receptjét, voltak félelmeim. Fröcsköl, kifut... De végül simán ment. Mindössze azzal kell vigyázni (vigyáznom) máskor, hogy vagy ne kókuszvajat használjak a krémhez, vagy ne engedjem megolvadni, mert akkor nem áll össze.



 hozzávalók:
a piskótához:
230 g liszt
90 g cukor
210 ml növényi tej
1,5 cs sütőpor
fél csomag van.cukor
5,5 ek olaj
1 ek karobpor
csipet só

a krémhez:
30 dkg cukor
30 dkg kókuszvaj (szerintem 20 dkg is elég lenne, és kicsit több tejet tennék bele)
2 dl növényi tej

díszítésnek:
csokoládéforgács (nálunk ez az opció kilőve)
ha marad a krémből, azt lehűtjük, majd olajos kézzel golyókat formázunk (és megforgatjuk kókuszban vagy darált dióban...)
én egy negyed gesztenyemasszát reszeltem le a tetejére (ez ízben csak közepesen passzolt hozzá)

elkészítés:
A piskóta hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd robotgéppel is összedolgozzuk. (Én egy 18 cm-es tortaformába öntöttem, így 3 lap jött ki belőle.) Megsütjük 200°-on kb 20 perc alatt. Kihűtjük.
Míg hűl, a cukrot egy nagy fazékba szórjuk, 2-3 ek vizet adunk hozzá és állandó kevergetés mellett aranyszínűre karamellizáljuk. (Én egy 6 literes fazékkal dolgoztam, így nem fröcsögött ki, nem égetett meg, nem futott ki.) Fontos: folyamatosan kevergessük, mert ha odaég, kidobhatjuk. Amikor a cukor mély narancssárga színt kapott (és folyékony, homogén sziruppá állt össze), levesszük a tűzről és hozzáöntjük a tejet. Óvatosan, mert fröcsög! Ha ez megvan, visszatesszük a tűzre, és mérsékelt lángon az összes cukrot feloldjuk, közben továbbra is kevergetjük. (Ekkor habzani fog, de ha elég nagy a fazekunk, nem lesz semmi baj. Ha kisebb fazékkal dolgozunk, és nagyon habzik, vegyük le a tűzhelyről, mielőtt kifut, és úgy kevergessük addig, amíg elmúlik a habzás. Ezután visszatehetjük a tűzhelyre és tovább főzhetjük.) Ha az összes cukor feloldódott, a karamellt levesszük a tűzről és belekeverünk 5 dkg vajat, majd kihűtjük. Hűlés közben időnként megkevergetjük. Ha már majdnem lehűlt, hozzáadjuk a maradék vajat és robotgéppel az egészet habos krémmé keverjük. (Csak akkor áll össze, ha a vaj nem olvadt. Ennél a szakasznál szomorodtam el, hogy az egész eddigi munkám felesleges volt, mert nem áll össze a krém. Úgy ahogy volt, betettem a hűtőbe, ahol szépen elkezdett az olaj vajjá dermedni. Így lehűtve már sikerült kikeverni a krémet.)

Ezután elvágjuk a piskótát 3 részre, és rákenjük a lapokra a krémet.







A tortát be is tudtam vonni egy ekkora adag krémmel.





 Megérte a fáradságot, mert az ünnepeltnek (és másnak is, aki kóstolta) nagyon ízlett! :)







Forrás: a krém receptje innen származik


FRISSÍTÉS:
Amikor második alkalommal készítettem el, néhány dolgon változtattam, próbáltam grillázstortaszerűvé átalakítani.
[Bátran mondhatom, még inkább kedvenc családi süteménnyé vált. :)]
Tehát: a krémből ugyanennyi tésztához csak fele adagot készítettem a következőképpen:
15 dkg cukor
10 dkg kókuszvaj
2 dl növényi tej
1 ek keményítő
dió

A cukrot szép barnássárgára karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a tej felét. Ha már a cukor feloldódott, hozzáadjuk a tej másik felét (előzetesen csomómentesen belekeverjük a keményítőt is), és újra fölforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és hagyjuk lehűlni - legalább 25°C-ra; akár vízfürdőbe is tehetjük, hogy gyorsabban meglegyen. Ezután beletesszük a kókuszvajat és egy fél marék darált diót is keverünk hozzá. Homogén állagúra, szép simára kikeverjük. Majd nincs más dolgunk, minthogy megtöltsük vele a piskótát.
A tetejére grillázst készítettem; egy fém tál tetejére egy leheletnyi kókuszvajat kentem, rácsorgattam a grillázst, és a fém tálon hűtőben tartottam a torta tálalásáig. (Tálalás előtt nemsokkal raktam a tetejére.)
Néhány kép erről a tortáról:


 


Megjegyzések

  1. Ez a torta fantasztikus! A karamell torta a kedvencem,de bavallom veganos változatban még nem
    ettem. Tuti kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy írtam is, tényleg elég jól sikerült, megéri a fáradozást! Sok sikert! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések